All England...by A.Lovrić

​nakon kratke prepiske sa našim sucem Antoniom Lovrićem...koja je išla otprilike ovako...

"hej...Ivor prati taj meč i tvoj call...da je fault...nisi u našem klubu, ali rado bi objavila neki inside tekst sa All England...nikad nije bilo naših predstavnika igrača...ali Ivanka je sigurno sudila, sad ti...ako imaš vremena, volje, želje ...kratko...da napišeš nešto....neki dojam, činjenice, bilo što...

...mislim da bi naši igrači rado pročitali nešto interesantno o vrhunskom badmintonu..."

...i evo dobili smo tekst - koji preporučam svima koji vole badminton da pročitaju direktni inside sa najboljeg, najstarijeg, najpoznatijeg badmintonskog turnira na svijetu!


Poziv za suđenje na All Englandu zaisigurno svakom međunarodnom sucu jako puno znači, skoro da se može reći, vrhunac sudačke karijere. Meni je stigao poziv još prošle godine. No, kako sam već ranije potvrdio nastup na Orleans Mastersu koji se održava isti mjesec, nisam se mogao organizirati za još jedan turnir u tako kratkom razmaku. Naravno, jako mi je bilo žao zbog toga i pitao sam se kad ću opet dobiti poziv. I stigao je odmah ove godine. Ni trena nisam dvojio, te sam ga objeručke prihvatio. Nakon Ivanke Pokorni koja je sudila 2011, time sam postao drugi Hrvat koji je nastupio na ovom najprestižnijem i najstarijem badmintonskom turniru na svijetu. Nakon 15-ak godina suđenja, zaista mi je došlo u najboljem trenu. All England ima značenje za sve nas u badmintonu ono što je tenisačima i sportskoj javnosti Wimbledon. Ove godine je to bilo 112. izdanje i nastupili su svi najbolji svjetski igrači. Iz prve ruke mogu potvrditi da je to zaista najveći badmintonski turnir. Od samih protokola organizatora spram svih dužnosnika i igrača, te organizacijskih mjera u dvorani, ulaznicama, posjećenosti gledateljima, zaista se moglo osjetiti kako je ovo turnir na navećoj razini. A i činjenica kako se u glavni ždrijeb mogu kvalificirati samo top svjetski igrači po BWF ljestvici, govori sve.

Već prvi dan natjecanja, arena je bila dobro ispunjena gledateljima, a za finale nije bilo slobodnog mjesta. Po slobodnoj procjeni, bilo je barem 9000-10000 gledatelja. Meni kao sucu su organizatori zaista osigurali i više nego sam očekivao. Shvatio sam tada koliko je velika stvar sudjelovati na ovakvom sportskom događaju.

Kada je turnir krenuo, već od prvog kola su bili mečevi koji su primjerice jači po kvaliteti od svakog finala nekog BE circut Internationala. Dvorana je bila savršeno pripremljena kako za igrače i suce, tako i za gledatelje.

Svi su mečevi išli u stream, a igralište 1 je imalo izravan prijenos na BBC-u, te je na njemu bio u uporabi IRS. Teniskim rječnikom, hawk-eye. Nakom prva 4 dana natjecanja, neočekivano sam bio odabran za dužnost u finalu. Prije svega, od 18 međunarodnih sudaca, pola su domaćini, a pola kako oni to kažu, "overseas umpires". Za finale se odabere 10 sudaca i obično su to oni najiskusniji i s najvišim rangom BWF-a. Meni je to bila iznimna čast. A poseban protokol, prije početka finalnih mečeva, kada uniformirane osobe na pozornici uz najveće počasti dodijele posebne medalje organizatora vrhovnim sucima i odabranim sucima za finala, za mene je bio vrhunac. Time sam postao prvi Hrvat koji je dobio dužnost u nekom od finala. 

U svakom slučaju, htio bih se zahvaliti Badminton England i BWF-u na pozivu. Svakako, hvala Hrvatskom badmintonskom savezu za svu moguću potporu. Posebno se zahvaljujem Ivanki Pokorni koja je sve ove godine silna potpora svim hrvatskim sucima. 

 

S poštovanjem, 

Antonio Lovrić

1. turnir Hrvatskog kupa za podmladak

Izrael Junior - rezultati i dojmovi

3. ZBL

Polish U17

Portugal International

Slovak International

1. HK - seniori

2. ZBL

ARHIVA

Rođendani



  1.3. MARKO MALARIĆ

  4.3. SARA MRĐA

  4.3. PETAR IVANOVIĆ

  5.3. JAKOV LADAVAC

15.3. TESA TOKIĆ

19.3. EDVIN HADŽIHALILOVIĆ

21.3. SHIORI ARAKI PUCKO

24.3. HRVOJE MAVRIČEK

25.3. IRA MARTINUŠ

29.3. ROKO DUBOVEČAK

Humor